• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Bostadsrätter är efterfrågat, säger Pia Jönsson, vd på Trelleborgshem. Foto: SVT

Historiskt beslut: Allmännyttan bygger bostadsrätter i Trelleborg

Publicerad

För första gången någonsin ska det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem bygga bostadsrätter. Det står nu klart efter att kommunfullmäktige sagt ja till 50 nya bostadsrättslägenheter.

De nya hemmen kommer att byggas i Smygehamn och det kommer att finnas både hyresrätter och bostadsrätter i området, något Trelleborgs allehanda var först med att rapportera om.

– Här har inte byggts något på många år och det som finns när det gäller hyresrätter och bostadsrätter är efterfrågat, säger Pia Jönsson, vd på Trelleborgshem.

Omdebatterat beslut

När kommunfullmäktige skulle ta sitt beslut i frågan uppstod dock debatt då Socialdemokraterna yrkade avslag.

– Vi har svårt att se att det främjar integration att bygga mer bostadsrätter. Allmännyttans uppdrag är i första hand att bygga hyresrätter och få en blandning av olika boendeformer, säger Lennart Höckert, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Boendeformerna just nu

I dagsläget bor, enligt statistik från SCB, hälften av trelleborgarna i egna småhus och detta är den klart vanligaste boendeformen. Ytterligare en fjärdedel bor i hyresrätter medan 15 procent bor i bostadsrätt. Såväl andelen hyresrätter som andelen bostadsrätter i kommunen är omkring fyra procentenheter lägre än det skånska snittet.

Det allmännyttiga bostadsbolagets vd håller med oppositionsrådet om att blandad bebyggelse är önskvärd och menar att uppförandet av bostadsrätterna i Smygehamn kan vara ett steg på vägen ditåt.

– Vi tycker att det är bra att ha villor, bostadsrätter och hyresrätter kombinerat i ett område. Vi har en annan tomt här uppe där vi ska bygga hyresrätter och när vi ska bygga här också tycker vi att inslaget av hyresrätter hade blivit alldeles för stort i just detta området, säger Pia Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer