Sjukfrånvaron bland vårdanställda i regionen har ökat kraftigt till följd av smittspridningen av covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Historiskt hög sjukfrånvaro inom vården i Region Skåne

Publicerad

Sjukfrånvaron bland vårdpersonal i Region Skåne har ökat rejält sedan årets början. Förra veckan var nästan varannan läkare, sjuksköterska och undersköterska borta från jobbet någon gång.

10 174 av regionens totalt 22 800 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor var sjukskrivna någon dag under vecka två. Det är mer än dubbelt så många jämfört med samma vecka 2020, innan pandemin bröt ut.

– Vi har haft en situation där det har ökat ganska så rejält sen årets början. Det är högre än fjolårets siffror vid samma tidsperiod, och de var i sig väldigt höga så vi har haft en stor oro över vart det här kommer ta vägen, säger Jan-Åke Lundin, förhandlingschef i Region Skåne.

I sjukfrånvarosiffrorna ingår inte de anställda som är hemma i familjekarantän. 

– De följer vi genom att titta på hur många som uppbär smittbärarpenning, det är ett hundratal i nuläget, säger Jan-Åke Lundin. 

Läkarstudenter tas in

Till följd av den höga sjukfrånvaron har medarbetare fått byta arbetsplats för att bemanna de verksamheter med störst belastning. Allt fler får även arbeta övertid.

– Situationen är ytterst ansträngd, det är inte lätt att plocka in nya för de kompetenserna finns inte. Vi har haft upparbetad kontakt under hela den här perioden med de som normalt sätt inte är anställda hos oss men som kan bidra. Det är pensionärer men även studenter från läkarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet, säger Jan-Åke Lundin.

Högre tryck på akuten

Belastningen inom covidvården är avsevärt lägre jämfört med samma period förra året. Samtidigt är det nu fler som söker akut vård.

– Vi har mycket högre akutflöde, och det är i sig positivt att människor söker vård då vi varit oroliga för att människor inte ska söka vård. Men det anstränger ju vården i sig, säger Jan-Åke Lundin.

Under vecka tre har antalet sjukskrivna inom vården minskat något, men siffrorna är fortfarande höga.

– Vi vågar inte ha någon prognos om vad det innebär framöver. Vi ligger fortfarande på siffror långt över vad som är normalt och högre än vad vi hade i fjol.

Statistiken är dagsnoteringar från Region Skåne och inte en del av den obligatoriska sjukfrånvaroredovisningen från SKR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer