En butik i Malmö har blivit påkommet med att sälja förbjudna blekningskrämer som innehåller kvicksilver. Läkemedelsverket varnar nu för dessa produkter. Foto: Malmö stad

Hudblekningskrämer med kvicksilver såldes i Malmöbutik

Publicerad

Miljöinspektörer har hittat hudblekande krämer som innehåller höga halter av kvicksilver. Nu varnar Läkemedelsverket för produkterna som hittades i en butik i Malmö.

– Det här är något av det allvarligaste vi har sett, säger Josefin Liljeteg, Läkemedelsverket.

Miljöförvaltningens inspektörer i Malmö har hittat sex krämer med kvicksilver i – i en och samma butik i Malmö.

Krämerna såldes som hudblekande produkter. Men de innehöll alla kvicksilver, vilket kan ge allvarliga skador på bland annat njurar och nervsystemet.

Ämnet är dessutom förbjudet i kosmetiska produkter och får varken säljas i Sverige eller EU.

– Det här är något av det allvarligaste vi har sett, hittills har det varit ovanligt med kvicksilver i hudkrämer i Sverige. säger Josefin Liljeteg, Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Påstods innehålla bivax

Några av de produkter som inspektörerna i Malmö hittade innehåller mycket höga halter av kvicksilver, trots att kvicksilver inte finns med i innehållsförteckningen.

Istället stod det att krämerna innehöll naturliga produkter som aloe vera och bivax, enligt Jeanette Silow på Malmö stad.

– Butiken har fått förbud att sälja de här produkterna och det är kopplat till en sanktionsavgift om de bryter mot förbudet. Vi kommer också att åtalsanmäla butiken, säger Jeanette Silow, avdelningschef på Miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Malmö.

Butiken måste också förstöra alla krämer.

– Vi vill varna konsumenter för dessa produkter, och avråder starkt från användning av dem, säger Josefin Liljeteg.

Krämerna importeras

Det är ovanligt att inspektörerna hittar produkter med kvicksilver i. Krämerna kommer in i landet via postförsändelser, privatpersoner eller importörer av kosmetiska produkter från tredje land.

– Man kan aldrig veta helt säkert, men det är inte omöjligt att de här produkterna finns på fler ställen i Sverige än i Malmö, säkert i flera större städer, säger Josefin Liljeteg.

KVICKSILVER – BARN PÅVERKAS

Kvicksilver lagras i kroppen, och kan ge allvarliga skador på bland annat njurarna och nervsystemet. När kvicksilver kommer i kontakt med huden kan det ge allergiska utslag och skador på nervsystemet.

De som tror sig ha använt en produkt som innehåller kvicksilver uppmanas att omedelbart sluta använda den.

Enligt Läkemedelsverket visar flera studier att konsumenter som använder de här produkterna riskerar att drabbas av kvicksilverförgiftning. Eftersom kvicksilvret frigörs i luften kan även personer i samma hushåll drabbas av förgiftning.

Kvicksilver har till exempel upptäckts i urinen hos barn till personer som använder produkterna.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.