Christina Hedlund fick svåra hjärskador efter operationen 2010. Nu döms fyra personer på sjukhuset i Polen.

Hjärnskadades av bröstoperation – polsk vårdpersonal döms

Publicerad

För sex år sedan gjorde Christina Hedlund från Malmö en operation i Polen, och drabbades av allvarliga hjärnskador. Nu har händelsen fått sitt rättsliga efterspel, och fyra personer på sjukhuset döms för brott.

Fallet uppmärksammades 2010 av SVT:s Uppdrag granskning. Christina Hedlend hade genom ett företag i Trelleborg bokat en bröstoperation i Gdansk. Men något gick väldigt fel, och flera timmar senare låg Christina i respirator på en akutmottagning.

Sedan dess har hon levt med allvarliga hjärnskador.

Döms till fängelse

Fallet fick stor uppmärksamhet även i Polen, och en rättsprocess mot sjukhuset och inblandad personal startade. Tisdagen den 13 december föll domarna mot fyra personer.

En av dem är den narkosläkare som sövde Christina. Läkaren döms till fängelse i ett och ett halvt år. Två av domarna gäller de sjuksköterskor som skulle övervakat henne vid uppvaket, de döms till 22 respektive 18 månaders fängelse.

Den fjärde är chefen för sjukhuset, som döms till fängelse i tio månader.

Den enda av de fem åtalade som frias är plastikkirurgen.

Stor chans för skadestånd

Familjens advokat i Sverige har under eftermiddagen tagit hjälp av sin kollega i Polen för att tolka domen.

– Det här betyder förstås att familjen får en känsla av upprättelse, säger advokat Bengt Wahrolén.

I och med att de inblandade nu döms för brott ökar även Christinas chanser att få skadestånd för det som inträffat. Även tisdagens dom innehåller poster om skadestånd, men enligt Bengt Wahrolen är de av symboliskt värde. Nu följer en civilrättslig process som bygger på dagens domar.

– I Polen ser man skadestånd som något som kan ges till någon som varit utsatt för kriminella handlingar. Att så nu är fallet gör att det ser ljust ut för Christina, säger Bengt Wahrolén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer