Mattias Liedholm är rektor för nya Prästamosseskolan i Skurup. Foto: Jenny Lindeborg, SVT

Socker, mobiler och skor bannlysta i ny skola

Publicerad

Prästamosseskolan i Skurup är en av landets första hjärnsmarta skolor där allt från pedagogik till färgsättning på väggarna bygger på den senaste hjärnforskningen. Tanken är att design, rörelse och regler ska förbättra skolresultaten.

Skolan har bara varit igång sedan terminsstart och inne i de pastellfärgade och ljuddämpade lokalerna finns gott om samlingsytor och vacker utsikt från alla håll.

Och det finns regler: Inga mobiletelefoner, inget socker och inga skor till exempel.

– Ja, vi vill minimera störningsmomenten. Mobiltelefoner stör och energidryck och annat har ingen bra påverkan och om man får av sig skor och ytterkläder blir det en mjukare miljö, säger Mattias Liedholm som är rektor för de 650 eleverna i årskurs 4 till 9 som går på skolan.

Vill möta allas behov

Även pedagogiken är baserad på den senaste forskningen.

– Ja, forskningen säger till exempel att kroppen går i viloläge när man suttit still i 20 minuter, så vi försöker undvika det. Det finns cykelbänkar och bollar att sitta på i alla klassrum för de som har svårt att sitta still. Genom att möta allas behov så blir det bättre för alla elever, säger Mattias Liedholm.

Och att väggarna är något kala har också sina skäl.

– Vi tänker efter väldigt noga innan vi sätter upp något på väggarna, det stjäl också uppmärksamhet. Och om vi sätter upp något så gör vi det bara en begränsad tid.

Lunchen är schemalagd och går eleverna inte dit och äter så får de frånvaro.

Splittrad forskning

Skolan satsar också mycket på rörelse, både på lektionen och på rasten. Utanför skolan finns bland annat en parkourbana och nya multisportplaner.

Men det finns också forskning som ifrågasätter om rörelse har någon effekt på på elevernas skolresultat.

– Den har jag inte sett, jag har bara sett forskning som visar att eleverna får bättre skolresultat om de rör på sig. De blir gladare i alla fall – och då orkar man mer, säger Mattias Liedholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.