– Det är inte omöjligt att få bort men det är oerhört kostsamt. Jag skulle vilja säga att det är bättre att låta det ligga, för hanteringen skulle bli så dyr och komplicerad, säger Lennart Jönsson, docent i organisk kemi på Kemicentrum i Lund.
Nya mätningar visar att Skillinge i Simrishamns kommun har mer än dubbelt så höga halter av miljögiftet TBT i hamnens bottensediment som Simrishamn. Mätningarna som utförts av ett konsultbolag på uppdrag av kommunen visar på en TBT-halt på 5700 mikrogram/ kg torr sediment. Det är skyhögt över EU:s gränsvärden.
– De här tennorganiska föreningarna lagras i sedimenten och det tar väldigt lång tid innan de bryts ner. Decennier. Och det de bryts ner till är i stort sett lika giftigt, menar Lennart Jönsson.
Miljögiftet TBT förhindrar snäckor och andra organismer att fästa vid skrovet genom att långsamt läcka ut i vattnet och förgifta organismerna. Giftet förbjöds i båtbottenfärger för fritidsbåtar och mindre fiskebåtar för snart tjugo år sedan. Men redan på sjuttiotalet varnade Lennart Jönsson för det här miljögiftet.
-Det är beklagligt att jag för trettio år sedan varnade om detta. Men myndigheterna lyssnade inte på mig, de tog inte varningen på allvar. Det gick så långt att jag blev hotad av vissa företag som sålde de här föreningarna. Somliga ljög och sa att det fanns rapporter som visade att det här var helt ofarligt. En del försökte till och med muta mig, berättar Lennart Jönsson.
Men han hade rätt. Och från och med i år är det helt förbjudet för alla båtar som anlöper europeiska hamnar att använda TBT-färger – oavsett storlek. Sjöfartsinspektionen ska kontrollera att stora båtar och fiskebåtar inte fortsätter med giftfärgerna. När det gäller fritidsbåtarna är det troligen kommunernas ansvar att se till att lagen följs. Men det är inte helt klarlagt, utan det ska utredas nästa vecka.