Analyserna visar på höga halter av diklofenak (smärtlindring) vid samtliga platser och 17-beta-östradiol (hormonpreparat) vid tre av sju platser. Foto: SVT

Höga halter av läkemedelsrester vid sju reningsverk i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Vattenanalyser vid sju reningsverk i Skåne visar på betydande utsläpp av läkemedelsresterna diklofenak och hormonpreparatet 17-beta-östradiol. Detta visar en omfattande studie som har gjorts av Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Region Skåne och Högskolan i Kristianstad.

Länsstyrelsen i Skåne har utvecklat en ny modell för att identifiera sjöar och vattendrag som är särskilt sårbara för utsläpp av läkemedel och andra miljögifter från reningsverk. De sju reningsverk som identifierades som mest angelägna är Rosendal (Tomelilla), Svalöv, Nyvång (Åstorp), Södra Sandby, Ellinge (Eslöv) och Ekeby (Bjuv). Provanalyser visade att det fanns betydande halter av läkemedel i samtliga vattendrag utifrån Havs- och vattenmyndighetens bedömningsgrunder.

– Resultaten från studien pekar på att problemet med läkemedelssubstanser nedströms reningsverk troligen är större än vi tidigare har trott. Dessutom visar studien att påverkan är större under torrperioder, säger Susann Milenkovski, miljöstrateg på Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Höga halter av hormonpreparat

Analyserna visar på höga halter av diklofenak (smärtlindring) vid samtliga platser och 17-beta-östradiol (hormonpreparat) vid tre av sju platser. Båda ämnena har miljöpåverkan på fisk och andra vattenorganismer.

Ytterligare tio reningsverk har ringats in som riskområden i modellen, men där har inga uppföljningar i fält gjorts i denna studie: Lyby, Vinslöv, Perstorp, Staffanstorp, Lönsboda, Hässleholm, Klippan och Källby, Svedala och Sjöbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.