Höga halter av diklofenak i Höje å

Uppdaterad
Publicerad

Det miljöskadliga läkemedelspreparatet diklofenak har uppmätts i nivåer över gränsvärdena i vattendrag på 18 platser i landet. Höje å i Lund är en av tre åar, som pekas ut i rapporten. Organisationen Svenskt Vatten uppmanar nu apotek och dagligvaruhandeln att sluta sälja det receptfria läkemedlet. 

Diklofenak finns i olika typer av smärtstillande och inflammationshämmande gel och spray och säljs receptfritt under ett tiotal varumärken, som Voltaren, Eeze och Diclofenac Orifarm.

I en ny rapport sätter Svenskt Vatten fokus på problemen med läkemedelsrester som gör skada i våra vatten. I Höje å, i Lunds kommun, ligger halten diklofenak nära gränsvärdet 100 nanogram per liter vatten.

– Att detta uppdagas nu är för att vi haft dålig koll på läget då vi inte har övervakat läkemedel. Gränsvärdena för diklofenak är nya och insikten om att detta skulle vara ett problem är nytt, säger Pardis Pirzadeh, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Diklofenak skadar fiskars njurar

Ämnet är skadligt i vattenmiljöer och kan bland annat påverka fiskars njurar. En enda tub med diklofenak räcker för att överskrida gränsvärdet för så kallad god ekologisk status för kustvatten i 232 25-metersbassänger. Förra året såldes 4,4 ton enligt E-hälsomyndighetens statistik. Den receptfria gelen stod för ungefär hälften av försäljningen. 

Vill stoppa receptfri försäljning

”Situationen är allvarlig för våra gemensamma vatten och nu är det dags att vi får en betydligt klokare användning av diklofenak”, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer