• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Beslutet att stoppa utbyggnaden av nya järnvägsspår mellan Hässleholm och Lund är ett hårt slag mot hela Sveriges infrastruktur, anser Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund. Foto: TT/Johan Nilsson/SVT

Lunds kommunalråd Anders Almgren (S) om stoppade höghastighetstågen: ”Hårt slag för Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked att satsningen på höghastighetståg läggs på is får skarp kritik från ledande politiker i Skåne. 

– Det är ett hårt slag för Skåne dagen före julafton och beslutet drabbar hela Sverige, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Trafikverket får i uppdrag av regeringen att snarast avsluta planeringsarbetet med att bygga nya järnvägsspår på sträckan Hässleholm–Lund.

– Det är inte ett seriöst sätt att arbeta. Man slänger ut mycket med badvattnet, säger Anders Almgren (S).

Han säger att arbetet med att förbereda inför höghastighetståg började redan 2009. Sträckan Hässleholm-Lund är viktig, inte minst för godstrafiken, anser han.

– Den här sträckan behöver fyra spår för att infrastrukturen ska fungera i Skåne. Inte minst när vi ska kopplas samman med Fehrman Bält-förbindelsen om några år, säger Anders Almgren.

Den fasta förbindelsen mellan Danmark och Tyskland kommer att halvera restiden mellan Malmö och Hamburg från sex till tre timmar och beräknas vara klar 2029.

”Än värre för pendlare”

– Regeringens beslut är en kalldusch för alla skånska pendlare och tågresenärer, säger Mätta Ivarsson, Miljöpartiets gruppledare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att många pendlare är vana vid förseningar och inställda avgångar, vilket beror på att det redan är fullt på spåren.

– Nu kommer problemen bli än värre. Dessutom skadar regeringens beslut Skånes konkurrenskraft, försvårar för arbetspendlingen och minskar möjligheten att nå klimatmålen. Det är ett direkt kontraproduktivt beslut, säger hon.

Handelskammaren kritisk

Denna bild delas av Henrik Fritzon (S), även han regionråd i Skåne:

– Investeringsbehoven i skånsk infrastruktur är akuta och dagens besked från regeringen innebär att vi inte kommer komma tillrätta med de förseningar och inställda avgångar som varje dag drabbar skånska resenärer.

Per Tryding, vice vd för Sydsvenska handelskammaren, är också kritisk.

– Nu försvinner den enda större satsningen i Skåne som ligger i planen och då låg Skåne redan långt bakom Göteborg och Stockholm, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.