Högljudd råkinvasion i Tomelilla: ”Jag vill bara ha bort dem”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har Tomelilla kommun tagit emot klagomål från invånare som stör sig på vad som beskrivs som ett öronbedövande krax från råkor. Kommunen har med olika metoder förgäves försökt skrämma bort råkorna. Nu hoppas Tomelillabon Ingrid Broberg att jakt ska lösa problemet.

– Barnbarnen vill inte leka på bakgården när råkorna och kajorna kommer. Ljudet är så kusligt. Och man kan inte lämna bilen på uppfarten, för då täcks den med skit, säger Ingrid Broberg som flera gånger har klagat på råksvärmarna.

Sedan en tid vill hon att fåglarna ska skjutas, alternativt att kommunen plockar bort bon eller rentav kapar ner träden som de bosätter sig i.

– Förra året svarade kommunen att fåglarna inte utgör en tillräcklig skada för att man ska göra något åt dem, säger Ingrid Broberg.

Testat skrämmor och ljud utan effekt

Enligt Håkan Berggren, planeringsingenjör i Tomelilla kommun är kommunen bakbunden när det kommer till potentiella lösningar.

– Framtill i fjol fick vi skjuta råkungar mellan 10 maj och 10 juni. Men nu har den jakttiden tagits bort. Vi har även testat sätta upp drakliknande skrämmor samt använt oss av ljud, vilket inte haft någon effekt, säger Håkan Berggren.

Enligt jaktförordningen får jakträttshavare jaga råka året runt om det sker på uppdrag av kommunen. Samtidigt händer det sällan att Länsstyrelsen godkänner jakt av störande fåglar.

Bakomliggande problem

Enligt Håkan Bergren finns det ett bakomliggande problem: frånvaron av stora träd på den skånska landsbygden.

– Råkorna lockas in till byn eftersom de inte hittar några lämpliga träd att bygga bon i på landsbygden. Dessutom dras de till ljus. Man skulle kunna testa att släcka gatulyktorna i exempelvis Folkets park, men då skulle vi få in andra typer av klagomål från kommunen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.