Merete Tillman, förvaltningschef på Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad Foto: SVT / TT

Så vände Kristianstad trenden – fick ner kostnader för hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid har skånska kommuner fått lägga allt mer pengar på inhyrd personal.

Men en kommun går mot trenden. Kristianstad, som på några få år har minskat andelen bemanningspersonal rejält.

Kostnaderna för inhyrd personal har fullkomligt skenat i vissa kommuner. Enligt Tidningen Dagens Samhälles kartläggning har till exempel Lunds nota ökat från drygt 8,5 miljoner kronor 2015 till drygt 27 miljoner i fjol. Helsingborg från 19 till 35 miljoner kronor samma period

Kristianstad hade precis samma utveckling. Framförallt för inhyrda socionomer.

– En period hade vi ju nästan högst kostnader i Sverige, med 15-16 miljoner kronor per år för inhyrd personal, säger Merete Tillman, förvaltningschef på Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad

Kostnaderna minskar

Men så hände något. Från 2016 då kommunens nota för inhyrd personal uppgick till 18,3 miljoner kronor är den i år nere på 2,9 miljoner fram till augusti.

– Allt började med att vi 2014 tillsköt pengar i budgeten till 24 nya socionomtjänster, säger Christel Jönsson, kommundirektör i Kristianstad.

Men trots detta blev det svårt att rekrytera personal till tjänsterna, så kommunen gick ett varv till.

Högre lön och handledning

Socialsekreterarna fick löneökningar på 5-6 procent per år, flera vikarier fick fast anställning, nyexaminerade fick ambitiösa introduktionsprogram, personal fick handledning vid svåra ärenden och allt detta sammantaget gjorde susen.

– Vi har flera som lämnat oss för andra kommuner, men som nu återvänder till Kristianstad. Likaså flera socionomer som tidigare jobbat via bemanningsföretag väljer nu istället en anställning i kommunen, säger Merete Tillman, förvaltningschef på Arbete- och välfärdsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.