Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Systrarna Teresa och Maritza Fuentes från Malmö är medlemmar på Matmissionen, och passar på att köpa champinjoner, som de vanligtvis drar sig för att köpa. ”Man kan inte äta champinjoner, det är så dyrt”. Foto: Per Lärka/SVT

Här får systrarna Fuentes råd att fylla matkorgarna

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Teresa och sjukpensionären Maritza Fuentes har märkt av de ökande matpriserna. Systrarna är några av alla de som vänt sig till Matmissionen.

Trots att Matmissionen på grund av det höga trycket infört tidsbokning i butiken, är det fullt liv bland livsmedelshyllorna. Det är Skånes Stadsmission som står bakom verksamheten, där kunder har möjlighet att köpa mat för 30 procent av priset det vanligtvis säljs för.

– Sådana här köttbitar jag handlar nu, jag kan inte ens minnas när jag köpte det senast, säger en äldre kvinna och pekar ner mot fläskytterfilén i matkorgen.

Högt tryckt

Konceptet går ut på att personer som har det knapert får handla för 300 kronor i veckan. Matvarorna på hyllorna är överskott som kommer från såväl grossister som matvarukedjor.

Trycket på verksamheten, som öppnade förra hösten, har ökat rejält. För ett halvår sedan fick de 40-50 ansökningar i veckan, nu har antalet i princip dubblerats. En bidragande orsak är att man förenklat medlemsansökningarna med en app. Men framförallt tror man att det ekonomiska läget och de höga priserna gjort sitt.

– De flesta nämner att de inte har råd att handla i andra butiker, säger butiksadministratör Masoud Zaher.

”Pengarna räcker inte”

Systrarna Teresa och Maritza Fuentes är medlemmar sen förra året. De höga priserna har de levt med, men nu har de mer utrymme att bjuda barnbarnen på goda saker.

– Vi köpte inte allt, man var tvungen att välja, berättar Teresa Fuentes.

Hör mer av Teresa och Maritza Fuentes i videon ovan.

Detta krävs för att du ska kunna nyttja Matmissionen:

Om du lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller Migrationsverkets dagersättning är du automatiskt kvalificerad för ett medlemskap oavsett vilket belopp du får ut i ersättning.

Lever du på sjukersättning, sjukpenning, A-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, har löneutmätning eller månadslön efter skatt som understiger 11 190 kronor kan du bli medlem.

Studerande kan inte bli medlem i Matmissionen.

Källa: Skånes Stadsmission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.