Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen har redan börjat packa inför flytten från huset i Södra Sandby till Cristians mamma i Malmö.

Höjda elpriser får barnfamiljen att flytta hem till farmor

Uppdaterad
Publicerad

Villaägare drabbas hårt när elpriserna fortsätter att stiga till vintern. Cristian Majhem med fru och bebis har nu därför beslutat att stänga av elen i villan i Södra Sandby. Under vintern ska familjen istället bo hos Cristians mamma i en lägenhet i Malmö.

– Nu är det stopp, jag vägrar bo kvar i vårt hus, säger Cristian Majhem när han visar räkningen för augusti månad.

Den har landat på totalt 4 397 kronor för 822 kWh, inklusive nätavgift och andra påslag.

Elpriserna i Skåne

– Det är en chock, det är helt orimligt. Vad kommer att hända till vintern, vad händer när kylan kommer? Det var inte ens kallt i augusti, säger han.

Lånade för att kunna betala elräkningar

Redan i vintras drabbades familjen av dyra elräkningar. I januari betalade de till exempel 10 571 kronor för december månad. Då tvingades de att ta lån för att klara av att betala elräkningarna.

– Jag vågar inte ens tänka på vad en elräkning hamnar på i höst och vinter. Tyvärr måste man ge upp sitt hus för att överleva.

”Ingen som vill köpa huset”

Cristian och hans fru har bott i villan i Södra Sandby sedan år 2007. För sju månader sedan föddes deras son Kevin. Cristan arbetar som bagare i Eslöv och frun är mammaledig. Paret har övervägt att sälja huset för att få ned månadskostnaderna.

– Men det är ingen som vill köpa huset. Två mäklare har redan sagt att det inte är någon som vill köpa hus.

Har ni försökt att spara på något sätt?

– Vi kommer att installera en braskamin. Men är det lönt? Veden har gått upp, man kommer inte att tjäna något på det. Det är brist på ved nu också, det finns ingen win-winsituation. Enda lösningen för oss är att flytta till min mor. Hon har en tvåa, en hyreslägenhet på 60 kvadratmeter, säger Cristian.

Lämnar huset i ett halvår

Familjen har redan börjat packa inför flytten som kommer att ske i slutet av september. De planerar att stanna hos Cristians mamma till mars nästa år.

– Vi stänger ner elen i hela huset för att inte få den här chocken som kommer att komma. Det är fruktansvärt tråkigt att man ska behöva ta till sådana här drastiska åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet