Arkivbild Foto: Andreas Hillergren/TT

Höll skolbarn hemma i två år – riskerar vite

Publicerad

Två familjer i Lund riskerar vite efter att barnen har stannat hemma från skolan på grund av covid-19, skriver Sydsvenskan. I en av familjerna har barnen inte varit i skolan sedan mars 2020. Det äldre barnet skulle ha gått ut nian men fick på grund av sin frånvaro inga slutbetyg.

Enligt skolplikten måste barnen vara i skolan när de är friska och skolan är öppen. Därför har barn- och skolnämnden beslutat om viteshot i dessa två fall om barnen inte återvänder till skolan. För varje missad skoldag ska föräldrarna betala 280 kronor i vite. Inget vite har dömts ut än men om barnen inte återgår till skolan kan det bli aktuellt.

I slutet på förra året dömdes ett föräldrapar i Malmö till att betala en straffavgift för att ha hållit sina två barn hemma under stora delar av pandemin. Vitet uppgick till nästan 17 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer