Hör Jinny Ramsmark om att arbeta med att plocka sönder it-system. Foto: SVT/Hans Larsson

Jinny från Malmö är hacker på heltid: ”Jag brinner för att plocka sönder saker”

Uppdaterad
Publicerad

Som tonåring drömde Jinny om att bli hacker och ägna nätterna åt att knäcka allehanda datasystem. Det blev hon också, även om jobbet som it-säkerhetskonsult mest sker på dagtid.

– Visst, jag identifierar mig fortfarande som hacker. Fast det är kanske inte riktigt så jag presenterar mig i officiella sammanhang, skrattar Jinny Ramsmark.

Hon är egenföretagare i Malmö med så kallad penetrationstestning som specialitet.

– Jag anlitas av företag och myndigheter för att testa säkerheten i deras system genom att anfalla dem digitalt, att försöka hacka dem helt enkelt, säger hon.

Dataintrång i SVT-serie

Som en av fyra inhyrda specialister i SVT-serien ”Hackad” har hon dessutom deltagit i en rad spektakulära dataintrång mot såväl företag och kommuner som privatpersoner – allt gjort med ”offrens” goda minne i syfte att skapa debatt kring vår ofta bristfälliga it-säkerhet.

– Det är viktigt att ständigt utsätta systemen för tester. Inte minst efter de många skandalerna med läckta personuppgifter och så kallad ransomware-utpressning vi sett på senare år, säger Jinny Ramsmark.

Se videon med professionella hackern Jinny Ramsmark i full aktion vid tangentbordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.