Hon är klimatsmartast i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Skånes mest klimatsmarta kvinna bor i Osby. När en genomsnittssvensk orskar utsläpp av 8 ton koldioxid per år, ligger Akiko Frid bara bakom 0,9 ton.

170 familjer i Skåne var förra året med i projektet Klimatvardag, där de skulle pröva att leva så klimatsmart som möjligt.

Och nu står det klart att vinnaren är Akiko Frid i Osby.

Hon värmer upp sitt hus med ved och håller endast 13 grader varmt inomhus. På nätterna värmer hon inte alls.

– Det är kallt, men det är helt okej, när man sover håller man sig varm ändå, säger Akiko Frid, vinnare av Klimatvardagprojektet.

Hon arbetar som jordbruksansvarig på Greenpeace, är vegetarian och med i Slow Food-rörelsen och hon handlar ofta istället för att fylla frysskåp och kylskåp.

– För mig är ekologiskt producerad mat viktigast och närproducerad mat ett självklart val.

Jag odlar lite grann själv, men om vi inte har närproducerad mat kan vi inte överleva och jag vill gärna stötta dem här runt omkring, säger Akiko Frid.

Så när kylskåpet gick sönder kastade hon ut det i stället för att laga det.

Källaren är ju kall, den håller cirka 7 grader.

Hon använder aldrig diskmedel och inte schampo eller tvål. Nässlor, honung, olivolja och lera går lika bra.

– Nej jag duschar inte ofta, kanske en gång i veckan och har inte använt shampo sedan 2005.

Jag tror att kroppen lär sig att inte tillverka för mycket fett om man inte tvättar av det och om man äter ren mat så kommer inte så mycket smuts från kroppen, säger Akiko.

Akiko tvättar naturligtvis inte heller sin tvätt med kemiska tvättmedel, utan med indiska tvättnötter, vars skal innehåller Saponin, ett naturligt tvålämne.

– Det här är tvättnötter, säger Akiko och visar fram en brun papperspåse och en liten vit tvättpåse, som hon lägger in nötterna i, innan hon lägger dem tillsammans med kläderna i tvättmaskinen.

Vissa rum i huset stänger hon helt under vintertid, för att spara in även på vedeldningen.

En hållbar och rättvis energiförbrukning och utsläpp av växthusgas skulle kunna nås i världen om alla bara släppte ut mellan 0,7 och 1,5 ton per år och person – alltså levde ungefär som Akiko redan gör.

– Jag vill vara ett exempel som kan inspirera andra, säger Akiko Frid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.