Manal Fadel med barnen Maya och Aya behövde en bostad – och hittade en inuti Tina Björn-Rasmussens hus. Foto: Johan Dernelius/SVT

Huset blev för stort – nu hyr hon ut till nyanlända

Publicerad

När äldsta dottern flyttade ut kände Tina Björn-Rasmussen att hon hade plats över. Då gjorde hon om en del av huset till en lägenhet där Manal Fadel och hennes döttrar från Syrien kunde flytta in.

– Jag kände att huset var lite väl stort för mig och min yngsta dotter, men jag trivs här och vill bo kvar. Så jag började fundera på att dela upp huset, säger Tina Björn-Rasmussen.

I samma veva fick hon via gemensamma vänner veta att Manal Fadel och hennes två döttrar Maya och Aya behövde någonstans att bo. Efter att ha träffats kom de överens om att familjen från Syrien kunde flytta in.

– Jag hade väldig tur som fick träffa Tina och nu bor vi här, säger Manal samtidigt som hon bjuder på traditionellt arabiskt kaffe.

Hjälpte till att bygga om

Först fick de bo i Tinas hus när hon var på semester. När hon sen kom hem hjälptes de åt att bygga om en del av huset till en lägenhet.

– Det var min utflyttade dotters gamla rum, tvättstugan och ett kontor som blev en lägenhet. Den delen av huset hade redan en egen ingång. Så det passade väldigt bra, säger Tina Björn-Rasmussen.

Hon berättar att hon själv varit i skyndsamt behov av bostad tidigare i livet och att den erfarenheten i kombination med överskottet av kvadratmeter gjorde beslutet enkelt.

– Det inte enbart altruistiskt, de betalar ju hyra och sådär. Men framför allt har jag fått nya vänner och lite barnspring i trädgården ibland, säger Tina Björn-Rasmussen.

Tror att fler kan göra samma

Hon tror att fler skulle kunna utnyttja sina hus för alternativa bostadslösningar.

– Bara i mitt område finns flera hundra hus som ser likadana ut som mitt, så det kan säkert finnas andra som skulle kunna göra samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.