Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskargrupp vid Lunds Universitet släpper djurfritt cellodlingspreparat Foto: SVT/Johan Dernelius

Hon har forskat fram djurfritt preparat för cellodling – ger bort receptet

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Stina Oredsson vid Lunds universitet och hennes grupp har tagit fram ett cellodlingsmedium som är fritt från djurproteiner. Det löser både etiska problem och ökar den vetenskapliga noggrannheten menar de.

För att odla mänskliga celler krävs en lösning av olika komponenter och proteiner. Sedan 1950-talet har forskare använt serum från kalvfoster som proteinkälla. Men Stina Oredsson, professor vid Biologiska institutionen i Lund har tagit fram ett cellodlingsmedium som är djurfritt.

– Det är dels av etiska orsaker, för den vanligaste tillsatsen till cellodlingsmedier är serum som kommer från ofödda kalvfoster. Men det finns också flera vetenskapliga skäl, säger hon.

Mänskliga proteiner ersätter kalvserum

Istället har hon tagit fram ett cellodlingsmedium med mänskliga proteiner framtagna med vedertagen genteknik.

– Vinsterna är att vi får en helt mänsklig miljö. Om jag jobbar med mänskliga celler vill jag ha ett mänskligt system där jag kan lita på mina svar. Att det sedan är djurfritt tycker jag är jättebra, säger hon.

Hon är cancerforskare men också lärare i cellodling och började intressera sig för vilka komponenter det kunde handla om som är viktiga för att få mänskliga celler att växa utanför kroppen.

– Det finns en del djurproduktfria medier med hemlig sammansättning för enstaka celler sen tidigare men detta är ett universellt medium som man kan odla många olika celltyper, säger Stina Oredsson.

Ger bort ”receptet”

Hennes forskargrupp har bland annat använt det i flera olika toxikologiska celltester och nu lägger de ut forskningen ,”receptet”, gratis.

– Jag vill att alla forskare ska gynnas, säger hon.

Forskningen har publicerats i Toxicology Reports

Hennes forskning har till huvuddelen finansierats av stiftelsen Forska utan djurförsök, som i sin tur finansieras genom gåvor och arv och delar ut forskningsanslag till universitet och myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.