Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Petkovska Lund och Alejandro Vazquez Bofill fann varandra på Kuba, men kunde inte leva tillsammans i Kristinas hemland Danmark. Foto: Privat och Carolina Svalbacke/SVT

Hon lämnade Danmark för kärlekens skull – och blev kvar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Salsaläraren på Kuba fick danska Kristina på fall. Men på grund av hårda migrationskrav kunde de inte bosätta sig i Danmark – och de valde att skapa ett liv på andra sidan sundet. 15 år senare ser hon tillbaka på en jobbig period i livet – men också en tid fylld av kärlek.

De kallades ”kärleksflyktingar”, personer som inte kunde bosätta sig i Danmark på grund av de hårda reglerna för familjeåterförening, och istället valde att flytta till Sverige.

Två av dem är Kristina Petkovska Lund och Alejandro Vazquez Bofill. De träffades på Kuba 2007 och gifte sig åtta månader senare.

Men trots att kärleken snabbt slog rot, stötte paret tidigt på patrull. I Danmark rådde stränga regler för familjåterförening, som bland annat krävde en åldergräns på 24 år, som Kristina inte nådde upp till.

Kände ilska mot hemlandet Danmark

– Det var jättetufft, jag var väldigt arg på Danmark. En känsla av orättvisa, att inte kunna leva det liv man vill i det land man är född, säger Kristina Petkovska Lund, som också är vice ordförande i föreningen Äktenskap utan gränser, där hon träffar fler med liknande erfarenheter.

Föreningen vill att danska medborgare fritt ska kunna leva i Danmark oavsett makans eller makens nationalitet.

Åren gick för paret, de fick barn, och efter ett tag hade det skapat ett liv i Malmö som de ville ha kvar.

Hör mer av Kristina Petkovska Lund i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer