Kaeth Gardestedt myntade begreppet Kanelbullens dag. Foto: Privat

Hon startade ”Kanelbullens dag”

Uppdaterad
Publicerad

I dag firas Kanelbullens dag i Sverige. 17 år har gått sedan Kaeth Gardestedt från Malmö lade grunden till firandet. ”Det är dagen 'D', som i deg med kardemumma”, säger hon.

På grannarnas dörrhandtag i Malmö hängde påsar med nybakade kanelbullar på tisdagsmorgonen. Kaeth Gardestedt har det som tradition. Kanelbullens dag är omtankens dag, säger hon.

– Den 4 oktober ska man hälsa på grannar och vänner och visa att man bryr sig. Alla dagar är omtankedagar, men den här är lite mer i fokus, säger Kaeth Gardestedt.

Analog spridning

Det var i samband med Hembakningsrådets 40-årsjubileum, 1999, som Gardestedt myntade begreppet ”Kanelbullens dag”. Fem år senare gjorde dagen entré i den svenska almanackan.

Det var innan de sociala mediernas stora genomslag. Kaeth Gardestedt ser det som speciellt att firandets popularitet trots det lyckades växa snabbt.

– De första fem åren var det vi själva som fick arbeta hårt med att sprida firandet. Det var telefoner, fax och personliga kontakter som gällde. I dag hade det kanske gått snabbare, men det försvinner också ganska snabbt i flödet, säger Kaeth Gardestedt.

”Stressa inte jäsningen”

Allteftersom har Kanelbullens dag fått en kommersiell skjuts genom de många arrangemang som anordnas och bageriernas erbjudanden. Kaeth Gardestedt har länge propagerat för att bagerierna bör skänka en del av inkomsterna till välgörande ändamål.

– Bagerier som säljer 20 bullar en vanlig dag kan sälja 2000 bullar under Kanelbullens dag. Jag menar att de skulle kunna lägga 25 öre per bulle till en fond eller något hjälpverksamhet. Men vi har inte riktigt fått gehör för den idén, säger Kaeth Gardestedt.

Allt fler produkter får egna dagar. Hur bemöter du kritiken från de som tycker att Kanelbullens dag är allt för kommersiell?

– Det har aldrig handlat om att sälja kanelbullar eller att öka försäljningen av vetemjöl och socker. Det har handlat om omtanken, att man ska baka sina egna kanelbullar och sätta sig ned och tala om sina minnen, säger Kaeth Gardestedt.

Vad är dina bästa tips för lyckade kanelbullar?

– Man ska baka hemma. Det är dagen ”D” som i deg med kardemumma och en fyllning med mycket smör och kanel, lite socker och kanske lite mandelmassa.

– Dessutom ska man inte stressa vid jäsningen. Det går att slå ned degen och låta den jäsa en gång till. 30 minuter för degen att jäsa, 30 minuter för bullarna. Men när de väl är inne i ugnen, då går det snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.