Kristina Bendz (M), kommunstyrelsens nya ordförande i Ystad. Foto: Johan Dernelius

Hon ska styra Ystad de närmaste fyra åren

Publicerad

Nu står det klart vilka som ska styra Ystad efter valet. M, L och KD bildar minoritetsstyre efter en valteknisk samverkan med SD och ikväll valdes Kristina Bendz till kommunstyrelsens ordförande.
– Det känns stimulerande att kunna driva sin politik istället för att sitta i opposition, säger hon efter omröstningen.

Kommunfullmäktige i Ystad startade vid lunchtid på torsdagen ett möte som ser ut att kunna bli ett av de längsta i kommunens historia. I en paus hann kommunstyrelsens nya ordförande svara på frågor och berättade att hon var nöjd med att få leda det politiska arbetet de kommande fyra åren.

– Det känns spännande, men samtidigt väldigt utmanande. Det är första gången som Ystad styrs av en minoritet och även om vi är politiskt överens när det gäller många frågor blir det mer komplicerat när det handlar om budget eller rent ideologiska frågor.

Jämn mandatfördelning

Om man ser till valresultatet i Ystad så fick de rödgröna, inklusive Centern, som tidigare styrt Ystad 24 mandat i valet. Den så kallade Treklövern med M, KD och L fick 16. Men med Sverigedemokraternas nio mandat så blir det 25 mot 24 röster i kommunfullmäktige och ett maktskifte. Kristina Bendz säger att Treklövern inte har något politiskt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi hade en valteknisk samverkan, men vi för ingen gemensam politik med dem, utan de sätter sig i opposition och för sin politik.

Vad hoppas du kunna åstadkomma de närmaste fyra åren?

– Att vi kan bedriva en tydlig borgerlig politik här i Ystad eftersom vi fått det mandatet från väljarna. Tyvärr så hoppade Centern av, trots att vi hade ett skriftligt avtal. Då hade vi varit en större minoritet, men nu får vi jobba efter de förutsättningar vi har.

Hon tror också att många timmar återstår av kvällens möte, där en budgetomröstning också ska genomföras, vilket kommer att avgöra frågan om en miljardinvestering i en ny hamn i Ystad.

– Det är mycket arbete kvar ikväll, bland annat återstår alla nämnderna och framförallt att klubba olika förslag och budgeten. Det kan nog bli en sen kväll det här, säger Kristina Bendz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer