Athraa Alkilidar får stöd för att starta modedesignrörelse i Sverige via ”Kvinna möter kvinna”. Foto: Ivan Loftrup Ericson

Hon tar irakisk design till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Athraa Alkilidar är en irakisk modedesigner. Hon hade sitt eget designföretag i Baghdad, men sitiuationen i landet tvingade henne att lämna allt hon hade i Irak och fly till Sverige för att kunna leva tryggt med sina barn.

– När jag kom till Sverige hade jag inget hopp om att kunna börja om mitt liv. Men nu känns det bättre och sakta men säkert börjar mina drömmar att förverkligas, säger Athraa Alkilidar.

I Irak var hon en aktiv kvinna som föreläste på högskolan och tillbringade kvällarna i sina modebutiker.

Athraa har varit  sex månader i Sverige och är med i ”Kvinna hjälper kvinna”-projektet. Hon får hjälp av sin mentor Anna Odebäck som själv har sitt eget designföretag

– Det är viktigt att kvinnan känner att det är hennes projekt. Det är hon som måste driva företaget. Min roll blir att lotsa, säger Anna Odebäck.

– Det var svårt att börja om i Sverige. Jag behövde träffa rätt personer som kan hjälpa mig att bygga upp mitt projekt igen, säger Athraa Alkilidar.

– Det här är verkligen en möjlighet att vara självständig, använda sin kraft. Det är så mycket kraft och entreprenörsskap som de här kvinnorna har, säger Ann Jönsson, projektledare.

Sju nyanlända kvinnor och tio mentorer ingår i projektet. De träffas ett par gånger i månaden under ett år.

Athraa Alkilidar kämpar hårt nu och vill börja med sitt företag så fort som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer