Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Mossagården har man odlat ekologiskt sedan 80-talet och nuvarande vd Ebba-Maria Olson tänker fortsätta med det. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Hon försvarar ekojordbruk: ”Jag vill inte vara med och förgifta en planet”

Publicerad

I en ny rapport fastslår forskare vid Lunds universitet att ekologiska jordbruk kan ha större negativa miljöeffekter än de konventionella. Men den ekologiska jordbrukaren Ebba-Marie Olson inga tankar på att ställa om.

– Jag skulle inte kunna börja odla med importerade gifter och konstgödsel, säger hon.

På Mossagården utanför Veberöd har det odlats ekologiskt sedan början av 1980-talet. Den nuvarande vd:n Ebba-Maria Olson är andra generationens ekologiska jordbrukare på gården. Hon är själv övertygad om odlingsformens fördelar och nödvändighet.

– Vi behöver en frisk levande jord, friskt vatten och inte minst en biologisk mångfald så att vi får en sund planet, säger hon.

Skördens storlek spelar roll

Just den biologiska mångfalden är den enda miljöfaktorn som påverkas positivt av det ekologiska jordbruket, enligt en ny rapport från forskare vid Ekonomihögskolan i Lund.

De har jämfört miljöeffekter från ekologiska- och konventionella jordbruk och kommit fram till att ekologiska jordbruk i många fall kan vara skadligare för miljön, om man utgår från mängden skörd de producerar istället för att bara titta på påverkan från varje enskild hektar jord.

”Livet som räknas”

Ebba-Maria Olson hänvisar dock till andra studier.

– När jag läser flertalet rapporter är ekologiskt lösningen på klimatet. Och jag har också sett statistik där man får ut en likvärdig skörd mellan ekologiskt och konventionellt beroende på hur skicklig du är som lantbrukare, säger hon.

Men om det skulle vara så att traditionellt jordbruk har mindre klimatpåverkan än ekologiskt jordbruk. Skulle du kunna tänka dig att tänka om?

– Nej, verkligen inte. Jag tycker jättemycket om jorden, jordlivet och daggmaskarna som finns där. Jag vill stödja det. De är livet som räknas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer