Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gaspannan värmer Ullas lägenhet i Svedala. Sedan i december har hennes gasräkning fördubblats. Om prisökningen fortsätter är hon inte säker på att hon har råd att bo kvar. I klippet hör du henne berätta om situationen och varför hon vill se ett pristak även för gaskunder. Foto: Linnea Nybogård/SVT

Ulla i Svedala kräver högkostnadsskydd även för gaskunder

Publicerad

Regeringen har lovat ett pristak för elpriskunder i höst men inget till de som använder gas för att värma sitt hem. Något som får gaskunden Ulla i Svedala att reagera. 

– Jag tycker det är orättvist från regeringens sida att vi inte får ersättning såsom elkunderna, säger Ulla, som inte vill ha med sitt efternamn.

Ulla bor i Svedala i en tvårummare på 65 kvadratmeter. Hon får ut 12 950 kronor i pension. Under vintermånaderna fick hon betala 2 500 – 2 800 kronor per månad bara för uppvärmning av hem och vatten. Utöver det har hon en elräkning på cirka 600 kronor i månaden. Även den har fördubblats.

Vill bo kvar

När hon pratade med en av sina två gasleverantörer fick hon dessutom veta att gaspriserna kan fyrdubblas i vinter. För Ulla kan ökade priser innebära att hon måste flytta hem till sina barn.

– Det blir ju inte roligt, för man kan vill man bo kvar i sin lägenhet så länge man kan, säger hon.

Enligt Energimyndigheten är 27 000 hushåll anslutna till det västsvenska gasnätet från Trelleborg i söder till Stenungsund i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.