”Ett oprovocerat slag mot huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett oprovocerat slag mot huvudet var det som fick djurgårdssupportern att falla till marken. När han slog i marken slog han i bakhuvudet, vilket orsakade hans död, menar åklagaren.

Sydnytts reporter Richard Lööf träffade åklagaren som direkt efter presskonferensen gav sin syn på åtalet

Vad är det som föranleder händelsen?

– Det handlar om en oprovocerad handling som ligger bakom. Det är ett väldigt kort förlopp. De stöter på varandra när man går upp till terasstrapporna på väg till matchen. Där utdelas ett knytnävsslag och målsäganden faller till marken och avlider av att han slår i bakhuvudet, säger Eleonora Johansson, åklagaren.

– Det sker av oaktsamhet, menar hon.

– Det handlar inte om några tillhyggen eller upprepade slag så därför har vi ändrat brottsrubriceringen till misshandel istället för grov misshandel.

Du hävdar att gärningsmannen tillhör en så kallad firma och det använder du som ett argument i ditt åtal?

– Det är uppgifter vi fått från supporterpolisen som anser att han tillhör en firma där det finns våldsinslag, säger Eleonora Johansson.

– Det har att göra med hur man förhåller sig till motståndare och vad man är beredd att göra, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.