Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Få av de kommuninvånare SVT pratar med känner till att det ska hållas en folkomröstning i juni. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Hör Vellingebornas åsikter om folkomröstningen

Publicerad

Snart ska Vellingeborna få säga sitt om Naturums och konsthallens framtid i en lokal folkomröstning. Men få av de kommuninvånare SVT pratar med känner till att folkomröstningen ska äga rum.

När SVT besöker Vellinge för att prata om folkomröstningen om Naturum och konsthallen i Falsterbo som ska hållas i juni svarar en klar majoritet att de inte ens känner till att en folkomröstning ska hållas.

– Jag tror att det har synts för lite på sociala medier och på nyheterna. Man kanske inte har fått den informationen som behövs och då är det ingen som vet att man kan rösta, säger Vellingebon Alexandra Nilsson.

Hör mer av kommuninvånarnas åsikter om folkomröstningen i videon.

Naturvårdsförening krävde folkomröstning

Det var när styrande politiker i Vellinge under hösten 2020 uppgav att de ville stänga Naturum och konsthallen i Falsterbo för att istället bygga ett spahotell som debatten började. I december överlämnade Falsterbonäsets naturvårdsförening över 3 700 namnunderskrifter till kommunledningen, med krav om att kommunen ska hålla en folkomröstning om Naturum och att konsthallen ska vara kvar i kommunal regi på Falsterbo strandbad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer