• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrizia Bertarini, samordnare i Vellinge kommun, jobbar för att göra folkomröstningen i juni smittsäker. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Så smittsäkrar Vellinge folkomröstningen om Naturum

Publicerad

Om drygt en månad ska Vellinges kommuninvånare folkomrösta om Naturum och konsthallens framtid på Falsterbo strandbad. Och planeringen är i full gång för att coronaanpassa omröstningen.

Den 6 juni ska Vellingeborna gå till valurnorna, som kommer vara placerade i olika idrottshallar i kommunen.

Patrizia Bertarini, samordnare på Vellinge kommun, har under de senaste månaderna jobbat med att försöka organisera en smittsäker folkomröstning.

– Vi har haft kontakt med Smittskydd Skåne för att veta vilka regler vi ska förhålla oss till, men det har varit svårt att planera – vi vet ju inte hur pandemiläget kommer vara i juni, säger Patrizia Bertarini.

Se i videon hur Vellinge coronaanpassar folkomröstningen.

Inga lektionssalar

Vellinge har varit i kontakt med andra svenska kommuner som har haft folkomröstningar under pandemin för att se hur de har hanterat utmaningarna.

Vad är den största skillnaden från val som tidigare har hållits i kommunen?

- Vi har inte använt lokaler som vi brukar använda, som till exempel lektionssalar. Nu har vi bara sporthallar som omröstningslokaler. Man kommer också att köa utomhus istället för inne, säger Patrizia Bertarini.

Naturvårdsförening krävde folkomröstning

Det var när styrande politiker i Vellinge under hösten 2020 uppgav att de ville stänga Naturum och konsthallen i Falsterbo för att istället bygga ett spahotell som debatten började. I december överlämnade Falsterbonäsets naturvårdsförening över 3 700 namnunderskrifter till kommunledningen, med krav om att kommunen ska hålla en folkomröstning om Naturum och att konsthallen ska vara kvar i kommunal regi på Falsterbo strandbad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer