Under en stor kampanj har verket under våren besökt över 400 arbetsplatser. Under parollen ”Säkert i Malmö” har det studerats vad arbetsgivarna gör för att stävja riskerna för hot och våld mot sina anställda. Och resultatet är nedslående. Hela sju av tio inspekterade platser har nu fått krav på förbättringar.
– Det vi har sett under våra inspektioner visar tydligt behovet av ett kraftfullt förbättringsarbete, säger Mats Ryderheim, chef för Arbetsmiljöverkets distrikt i Malmö.
Skolor och fritidsgårdar utsatta
Enligt Ryderheim finns det arbetsplatser i Malmö som är att beteckna som miserabla. Här är det främst skolor och fritidsgårdar som sticker ut. Ett problem som förvisso varit känt sedan länge, men som enligt Mats Ryderheim inte tagits på allvar av höga chefer och politiker.
– Mellanchefer som har det operativa ansvaret för arbetsmiljön måste ha både nödvändiga kunskaper och resurser i form av tid och ekonomi, säger han.
Enligt rapporten förekommer både beväpnade och berusade eller påtända personer på gårdarna. Även hot, våld och slagsmål. Nu kräver Arbetsmiljöverket att säkerhetsrutinerna ses över. Det måste även finnas ett regelverk som garanterar personalen stöd och hjälp i utsatta situationer.
Enligt Arbetsmiljöverket själva har deras inspektionskampanj välkomnats av de flesta arbetsgivare.
– Det långsiktiga syftet med vår inspektionskampanj är att skapa ett tryggt och säkert arbetsliv i Malmö, säger Mats Ryderheim.
Julia Åberg
julia.aberg@svt.se