Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag ställdes mannen som hotade Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) till livet i februari inför rätta vid Lunds tingsrätt. Foto: Firas Razak/SVT

Hotade Sonesson i lunchkön – döms till villkorligt och dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern dömdes på måndagen för olaga hot mot Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M). Straffet blev villkorlig dom och dagsböter för mannen som inte själv mindes händelsen.

Idag ställdes mannen som hotade Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) till livet i februari inför rätta vid Lunds tingsrätt.

– Han sa att han skulle slå mig på truten och skjuta mig, sa Christian Sonesson i rätten.

Mannen, som åtalats, sa:

– Jag kommer inte ihåg det.

Hotades på lunchrestaurang

Det var i lunchkön på en restaurang i Staffanstorp den 7 februari som den äldre mannen gick fram till Christian Sonesson och verbalt hotade honom till livet.

– Det var obehagligt. Jag blir inte rädd men vaksam och funderar på om jag kan försvara mig ifall det ska behövas, sa Christer Sonesson.

Han har varit kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp i ett tiotal år och är, enligt åklagaren, en känd person i kommunen.

Riktat mot Sonesson som politiker

– Brottet har begåtts för att han är politiker. Det är helt uppenbart, sa åklagare Mathias Larsson.

Han yrkade på villkorlig dom och dagsböter för den tilltalade mannen, som är i 70-årsåldern. Mannen varken erkände eller förnekade eftersom han inte kunde minnas händelsen.

– Men tingsrätten ansåg att Christian Sonesson trovärdigt berättat och fick stöd av ett vittne, säger chefsrådman Thed Adelswärd.

Det blev villkorlig dom och 30 dagsböter för mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.