Hotell kämpar mot prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Hotellbranschen är utsatt när det gäller sexköp, och nu ska receptionister och annan personal lära sig att upptäcka signalerna.

Från receptionen på Moment hotels i Malmö ser man Centralen, hotellet ligger mitt i stan. Bakom disken vid telefonen sitter ett visitkort till polisen och en lapp: ”Ring vid misstanke om prostitution”.

När hotellet öppnade för två år sedan bestämde ledningen sig tidigt för att ha receptionen öppen dygnet runt, bland annat för att förhindra att hotellgäster tog med sig prostituerade upp på rummet.

– Det är bara att inse att problemet finns i branschen och att vi måste göra något åt det, säger Carl Nyhlén, hotellets sälj- och marknadschef. Få i branschen vill prata om problemet, fortsätter han. Vi måste få bort stigmat kring det.

Lära sig se signalerna

Hotellet är ett av flera i Sveriges storstäder som nu börjar bekämpa trafficking och sexköp. Carl Nyhlén beskriver hur de har ett tätt samarbete med polisen, som varit där och utbildat personalen. Det handlar om att upptäcka signalerna, och sedan gå till handling.

– Det handlar ofta om magkänsla, säger Hanna Sundkvist som är hotelldirektör och som också står i receptionen. Det kan vara gäster som tar upp mycket folk på rummet till exempel. Då försöker vi att på ett naturligt sätt prata med gästen och ställa frågor. Har de rent mjöl i påsen märks det direkt.

Det har funnits tillfällen då det har varit uppenbart att det handlat om prostitution på hotellet. Då har personalen ringt polisen som tagit över. Vid ett par tillfällen har gäster också nekats att komma tillbaka.

– Det är otroligt känsligt, man måste hantera det varsamt och inte falla för fördomar, säger Carl Nyhlén. Och återigen, att våga fråga och inte blunda för problemet.

Stor hotellkedja utbildar

Också hotellkedjan Scandic har börjat utbilda sin personal. Utbildningarna görs i samarbete med polis och den ideella organisationen Realstars som jobbar för en värld fri från trafficking. Hittills har de som arbetar på Stockholmshotellen fått instruktioner om vilka tecken de ska leta efter och vad de ska göra om de misstänker prostitution. Under hösten och nästa år ska all personal som jobbar i reception, bar och med städ på kedjans alla 85 hotell i Sverige få utbildning. Storstadshotellen är prioriterade och de i Malmö och Lund står på tur.

– Vi har nolltolerans mot brott på hotellen och ser människohandel som ett särskilt allvarligt brott. Vi kommer aldrig acceptera prostitution på våra hotell, sa Inger Mattsson som hållbarhetsansvarig på hotellkedjan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.