I ett av sina facebookinlägg skriver mannen: ”hjälp oss att förse bröderna vid fronten med vapen så att de kan hämnas våra syskon”. I Foto: Polisen

Burlövsbo uppmanade att skänka pengar till terror – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömer en 35-årig Burlövsbo för att ha uppmanat personer att skicka pengar till flera terrorstämplade organisationer i Syrien. Uppmaningarna lades ut från mannens Facebookkonto.

Tingsrätten dömde mannen till sex månaders fängelse, en dom som hovrätten nu slår fast. Den dömde ska bland annat ha lagt ut uppmaningar om att stödja terrorstämplade organisationer som IS och dåvarande al-Nusrafronten.

– Vi finner att mannen har tillhandahållit de här meddelandena på ett öppet Facebookkonto, att de innehåller uppmaningar till särskild allvarlig brottslighet och att han haft uppsåt till detta, säger Björn Hansson, hovrättslagman vid Hovrätten över Skåne och Blekinge.

I ett av sina Facebookinlägg skriver mannen: ”hjälp oss att förse bröderna vid fronten med vapen så att den kan hämnas våra syskon”. Inlägget gjordes efter att den syriska regimens attacker med kemiska vapen blev kända.

Fallet anses vara principiellt viktigt eftersom det är första gången som den nya lagstiftningen prövas.

– Man måste visa vad som är syftet med pengaöverföringen, det är därför vi ser så få typer av fällande domar, säger Magnus Normark, terrorforskare. 

Nekar till brott

35-åringen menar att det är någon annan som lagt upp de aktuella inläggen på Facebooksidan. Rätten svalde dock inte den förklaringen eftersom åklagarsidan kunnat bevisa att några inlägg gjorts från mannens arbetsplats.

– I första hand förnekar min klient att han lagt upp meddelandena. Även om han skulle det gjort det är det inte brottsligt. Det är inte brottsligt att finansiera krig, säger Thomas Olsson, mannens advokat.

Försvaret menar att konflikten i Syrien är ett regelrätt inbördeskrig och att terrorlagstiftningen i Sverige därmed inte är tillämplig.

– Det menar jag är en helt felaktig slutsats. Vi menar att stridande grupper visst kan göra sig skyldiga till terrorbrott även om de är inblandade i ett inbördeskrig, säger åklagare Hans Ihrman.

35-åringen döms för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.