Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är viktigt att sola med måtta. Foto: TT bild Johan Nilsson

Hudcancer vanligast i Skåne och vid kusterna

Publicerad

Antalet fall av hudcancer fortsätter att öka i Sverige och flest fall finns i Skåne och utmed kusterna. Orsakerna till det kan vara många och för att få ner siffrorna måste vi lära oss att ha ett sunt förhållande till solens strålar, anser hudläkaren Åsa Ingvar.

I Skåne är antalet fall av hudcancer fler än i övriga Sverige. Det tros ha många orsaker.

– Det kan vara en livsstil, vi bor nära kusterna. Det kan vara vårt sätt att uppmärksamma, ta prov på och registrera hudcancer. Det kan också vara genetiskt, vi kanske har gener som är vanligare i Skåne och som ökar vår risk att få hudcancer, säger Åsa Ingvar, biträdande överläkare på hudmottagningen på universitetssjukhuset i Lund.

Vår vanligaste cancerform

Enligt henne är hudcancer Sveriges vanligaste cancerform. Räknar man samman de tre olika typerna av hudcancer: basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom, så är det vanligare med hudcancer än bröst- och prostatacancer tillsammans. Det är också den cancerform som ökar mest.

Enligt mätningar så har antalet hudcancerfall i Sverige fördubblats under 2000-talet och trefaldigats sen 90-talet.

Hudcancerfall i nivå med Nya Zeeland

– Sverige ligger nästan i nivå med Nya Zeeland när det kommer till antalet hudcancerfall och det är väldigt anmärkningsvärt. Vi ligger också i topp fem i resten av Europa.

För att komma till rätta med de skenande siffrorna så menar Åsa Ingvar att vi nordbor måste börja anpassa vår tid i solen efter vilken typ av hud vi har.

– Med tanke på den hudtyp som är vanlig i Sverige så solar vi mer än vi tål. Det betyder inte att vi rekommenderar att man ska sitta i en källare hela sommaren, men man ska undvika solen när den är som starkast, mellan klockan elva och klockan två på dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer