Hundar gick i smuts och sörja

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundar som var instängda på ett litet och mycket smutsigt utrymme. Den synen mötte djurskyddsinspektörer när de kom till en gård i Mellanskåne idag.

På länsstyrelsens bilder från gården i Mellanskåne ser man en handfull hundar som går på ett mycket smutsigt och blött golv. Djuren saknade också tillgång till foder.

Djurskyddsinspektörerna tog genast beslut om att hundarna måste omhändertas och en djurambulans kallades till platsen för att hämta djuren.

Hade kunnat räddas tidigare

En anmälan om att hundarna for illa kom in till länsstyrelsen redan i september. Men på grund av hög arbetsbelastning gjorde djurskyddsinspektörerna inte någon kontroll förrän idag.

Valparna hade alltså kunnat räddas betydligt tidigare.

– Med facit i hand känns det för jäkligt rent ut sagt. Men det är omöjligt att veta när man får så lite information som man ofta får i de här ärendena, säger enhetschefen Marcus Björklund.

Efter en stunds letande lyckas länsstyrelsen lokalisera ägaren till gården, som får låsa upp boningshuset. Ut väller det hundar och synen som möter djurskyddsinspektörerna i huset är lika förfärlig som befarat.

– Det är bajs och kiss överallt. Lukten av ammoniak är så stark att det knappt går att vistas därinne.

Besöket på gården slutar med att samtliga 15 hundar ska omhändertas.

– De ser pigga och friska ut så vi hoppas att de ska kunna säljas, åtminstone valparna, säger Marcus Björklund.

Anmälningar ökat kraftigt

Inspektionen var en del av den årliga storsatsning på djurskyddskontroller som länsstyrelsen i Skåne gör. Målet att slå fjolårets resultat – 82 kontroller under en och samma dag – lyckades inte.

Årets resultat blev 72 gjorda kontroller. Förutom de 15 hundarna omhändertogs också ett stort antal katter och kaniner.

Sedan länsstyrelserna 2009 övertog ansvaret för djurskyddskontroller från kommunerna har antalet anmälningar från privatpersoner om djur som far illa ökat kraftigt. Och med dem högen av oavslutade ärenden.

Enligt enhetschefen Marcus Björklund är syftet med tisdagens satsning att minska högen med anmälningar.

Länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet har i förväg gått ut på Facebook och uppmanat djurhållarna att åtgärda tidigare brister. Fjolårets 82 kontroller resulterade i 38 ärenden med konstaterade brister och ett omhändertagande av djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer