Foto: SVT

”Hunden andas lugnt – då finns kaoset bara i mitt huvud”

Uppdaterad
Publicerad

Hundar kan göra stor nytta inom vården. Nu startar terapihundsutbildning i Skåne med deltagare från hela landet.

– Hundar lugnar och stabiliserar patienter, säger Lena Stenvall, ledare för hundutbildningen.

Kursdeltagarna är psykologer, sjuksköterskor, psykoterapeuter, läkare och tandläkare.  De vill alla lära sig att använda sina egna hundar mer i arbetet med patienterna.

Anne Gussgaard från Norge arbetar med olika tandsjukdomar.

– Det handlar ofta om komplicerade tandoperationer och patienterna kan vara rädda. Om hunden är med när jag berättar om ingreppet tror jag det känns väldigt lugnande. Bara att klappa och stryka en hund över pälsen sänker pulsen.

Alison Hultqvist arbetar med våldsutsatta kvinnor i Stockholm och är övertygad om att en hund kan få många av hennes klienter att våga berätta om svåra upplevelser.

– Många har ju blivit misshandlade av någon de älskat, det är mycket svårt att tala om det. Men om hunden finns i rummet lättar stämningen. De känns också enklare att vara tyst långa stunder om man samtidigt kan krama en hund.

Lena Bliding är psykoterapeut i Lund och har redan med sin hund i behandlingsrummet.

– Hon känner väldigt väl vilken stämning klienten är i. Om någon är ledsen kanske hon lägger sig vid deras fötter.

Lis-Lotte Andersson, sjuksköterska på Humlamadens rehabilitering som anordnar terapihundsutbildningen räknar med att kursen blir återkommande. Hon har själv två terapihundar som hon bland annat använder i sitt arbete med barn som behöver extra stöd.

– Om hunden kommer med till skolan får barnen genast positiv uppmärksamhet från andra i klassen. Och det är viktigt eftersom de här barnen ofta har lite svårt med kamrater.

Att hundar snabbt känner av hussen eller mattes sinnestämning är väl känt, påpekar Lena Stenvall, en av två ledare på terapihundsutbildningen. Till vardags arbetar hon inom psykiatrin i Skellefteå.

– Alla som haft hund vet att de ofta försöker göra sina ägare glada!

Hon lär deltagarna att bättre tolka de egna hundarnas signaler. Och att para ihop rätt hund med rätt patient.

– Den som är deprimerad kanske behöver träffa en hund som är lite energisk och lekfull. Medan en väldigt aktiv ADHD-kille kanske mår bättre av en väldigt lugn och stabil hund.

Lena Stenvall berättar om en patient som beskrev ett  hundmöte med orden: ”När han ligger still på mina fötter och andas lugnt förstår jag att kaoset bara finns i mitt huvud”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.