Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Figge är en av två pedagoghundar på lågstadieskolan Vegalyckan i Lund. Foto: SVT

Här är skolan där hundar hjälper lärarna

Uppdaterad
Publicerad

På lågstadieskolan Vegalyckan i Lund är hundarna Figge och Oboy anställda.
– Det coola är att när vi pedagoger inte räcker till märker vi att hundarna kan ta över, säger fritids- och pedagoghundföraren Cecilia Åkesson.

Figge och Oboy är på skolan fyra dagar i veckan. Tillsammans med sin matte Cecilia Åkesson jobbar de med värdegrund med alla skolans elever. De elever som behöver stärkas kan få extra tid med hundarna.

Hundarnas påverkan på eleverna

– Om någon har slagit sig eller inte har någon att vara med kan man klappa eller vara med hunden liksom, säger eleven Herman Jeppsson Norén.

Cecilia förklarar att hundarna kan ha en lugnande effekt på barnen om de tycker att något är jobbigt.

– Vi har ett barn som i början på förra terminen inte kunde bokstäverna men ansträngde sig när han fick öva med hundarna. I slutet på terminen kunde han läsa.

Hundallergi

Några elever är allergiska men trots det har det fungerat bra, menar lärarna.

– Hundallergin går inte att komma ifrån men vi har ett speciellt schampo som ska ta bort de flesta av allergierna. Sen går vi bara in med hundarna genom vissa ingångar. Alla måste tvätta sig om händerna så fort man varit med hundarna.

Ingen forskning stödjer hundar i skolan

Det finns ingen forskning som stödjer att hundar i skolan skulle få eleverna att prestera eller må bättre. Däremot ser lärarna att vissa elever vågar ta för sig mer eller intressera sig mer för läsning efter att återkommande haft lektioner med hundarna.

– Så länge som rektorn tycker det är en bra idé kommer vi fortsätta att ha hundarna i skolan, säger Cecilia Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer