Hunden Ludvig blir Hvidovre kommuns förste råttjägare. Foto: Johan Dernelius/SVT

Hunden Ludvig ska ge råttorna en match

Publicerad

Den dansk-svenska gårdshunden Ludvig ska sättas i träning som råtthund. Om ett halvår ska Hvidovre Kommuns förste råttfångare vara upplärd och redo att ta sig an sitt uppdrag.

Snart ska lille Ludvig bli en kallblodig jägare som är tänkt att jaga bort råttorna från den danska kommunen strax utanför Köpenhamn.

Men just nu är Ludvig inte större än råttorna han själv ska sätta tänderna i och törs inte ens sitta ensam i husses stora bil.

Rasen framgångsrik som råttjägare

Ludvig väcker uppmärksamhet. En man kommer fram för att klappa honom. Mannen behöver inte vara orolig för att bli biten då tänderna ännu inte vuxit ut.

De är små och kliar antagligen väldigt mycket. Ludvig är bara 10 veckor och av typen dansk-svensk gårdshund, en hund som är speciellt duktig på att fånga råttor. En kunskap som ligger djupt nedärvd i hundens gener och gjort dem till framgångsrika råttfångare under hundratals år.

TV: Se hela inslaget här

– Jag hoppas han är upplärd om ett halvår. Då borde han vara klar för drabbning, säger husse Morten H. Jensen om kommunens förste råttfångare.

Har ännu inte mött en levande råtta

Än så länge har Ludvig inte sett en levande råtta. Har har bara sniffat på en, och den var redan död.

– Han har snusat på en och visat ett visst intresse. Men än så länge vet vi inte hur han reagerar på en levande. Han är så ung. Vi vill inte skrämma honom och ge honom en chock, säger Morten H. Jensen.

Det är han som är ansvarig för Ludvigs träning som råtthund. Mycket blir ren gissning, för han har aldrig gjort det förut.

– Just nu är allt en lek. Jag har inget träningsprogram, så vi måste göra detta själv, säger han.

Än så länge vågar inte husse gissa hur många råttor Ludvig kommer att sätta tänderna i per vecka när han väl kommer att vara fullvuxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.