En ritning av ett hjärta i en människokropp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drygt 4 000 personer dör i Sverige varje år av hjärtinfarkt – men nu tror forskare i Lund att hundratals kan förebyggas. Foto: SVT

Hundratals hjärtinfarkter kan förebyggas med ny metod från Lund

Publicerad

Hjärtinfarkt är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och de som överlever löper stor risk för återfall det första året. Men nu har forskare vid Lunds universitet hittat ett sätt som kan förebygga hundratals hjärtinfarkter i Sverige varje år.

Varje år drabbas mellan 20 000 och 25 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Omkring en femtedel av dem avlider men även för de som överlever är risken stor att drabbas av nya hjärtinfarkter det första året.

Kombination av läkemedel

För att undvika det får idag alla drabbade patienter en typ av blodfettssänkande läkemedel som kallas statiner direkt efter hjärtinfarkten. Men nu visar en studie från Lunds universitet, publicerad i Journal of the American college of cardiology, att om man kombinerar det med läkemedlet ezetimib nära inpå infarkten minskar risken för återfall ytterligare – jämfört med om man tillför ezetimib senare i behandlingen eller inte alls.

Hoppas på nya riktlinjer

Det arbetssättet används redan på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där studieförfattaren Margrét Leósdóttir arbetar som överläkare. Nu hoppas hon att vårdens riktlinjer ändras så att fler vårdgivare tar efter och startar med kombinationsbehandling tidigt. Då bedömer studien att 100-200 hjärtinfarkter kan förhindras varje år i Sverige. Samtidigt är det effektivt även för vårdgivaren.

– Vi lägger mycket tid och pengar på att titrera upp behandlingen under eftervården så om vi lägger till den behandlingen redan från början så sparar vi mycket för sjukvården, säger Margrét Leósdóttir.

Titrering innebär att testa sig fram till rätt dos av exempelvis en medicin.

Studien har väckt stort intresse även utomlands. Nyhetsmedier från hela världen har hört av sig för att få veta mer om metoden.

Hör forskaren berätta varför metoden är så effektiv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.