Omkring 600 personer deltog i lärarmarschen genom Malmö på lördagen. Foto: SVT

Här tågar hundratals lärare i protestmarsch genom Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 900 personer deltog i lärarmarschen genom Malmö på lördagen.
– Nio av tio kommuner skär ner på skolan. Det är alarmerande. Det är en trend som vi vill ska upphöra, säger Fredrik Björkman, vice ordförande Lärarförbundet Malmö.

Det var ordning och reda i demonstrationståget, utan några poliser i sikte. Flygblad med slagord delades ut till lördagsflanörer på gågatan under marschen från Triangeln.

Enligt arrangörerna själva deltog cirka 900 personer i Malmö, en av sju orter i landet där marscher arrangerade av samtidigt. Bland de som tågade syntes lärare, barnskötare, förskolelärare och fritidspedagoger. Bakom protesterna stod bland annat Lärarupproret och Förskoleupproret.

– Vi måste tala om att vi inte kan effektivisera mer i skolan. Vi är redan så tyngda av arbete och administration. Det skadar undervisningen och det gör att eleverna inte klarar måluppfyllelsen, säger Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö.

– Jag är ofta på rehab-samtal med medlemmar som blivit sjukskrivna av sin arbetssituation.

Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö Foto: SVT


För några år sen demonstrerade lärarna framgångsrikt för högre löner. Idag är det andra krav.

– Vi har i mångt och mycket fått betala de här löneökningarna själva, genom att undervisa mer och ansvara för fler elever, samtidigt som vi fått färre kollegor, säger Fredrik Björkman.

– Vi har en jättestor lärarbrist i Malmö, speciellt i grundskolan. Blir lärarna sjukskrivna, blir det fler som inte är behöriga som ska undervisa våra elever, säger Catharina Niwhede.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer