Det finns ingen större risk för vattenbrist, men boende i södra Skåne uppmanas till exempel att vänta med att tvätta bilen under denna vecka och nästa. Foto: Naina Helén Jåma/TT

En halv miljon skåningar uppmanas spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Boende i södra Skåne uppmanas under denna vecka och nästa att ta kortare duschar, stänga av kranen och lämna högtryckstvätten i garaget. Anledningen är att man ska koppla in en ny vattenledning söder om Lund.

Omkopplingen börjar under måndag kväll, och väntas bli klar under torsdagen. Men uppmaningen att spara vatten gäller även under nästa vecka.

– Det beror på att vi ska säkra att vattnet håller dricksvattenkvalité innan vi skickar ut det till konsumenter, säger Max Persson, projektchef på Sydvatten.

Följden blir att Vombverket kommer försörja ett större antal hushåll med vatten än vanligt.

Liten risk för vattenbrist

Men enligt Max Persson är det ingen större risk för att någon kommer stå utan vatten.

– Det är inte så att vi riskerar att bli utan vatten, utan eventuellt kan det bli lågt tryck i vissa områden under vissa tider, säger han.

”Vänta med att tvätta bilen”

Eftersom fler hushåll än vanligt kommer dela på vattnet, uppmanas påverkade hushåll att vara mer sparsamma med vattnet än vanligt.

– Framförallt så kan man ju duscha istället för att bada, och duscha kortare tid än vanligt, stänga av kranen när man inte använder den, till exempel när man borstar tänderna, och vänta med att tvätta bilen, säger Max Persson.

Påverkade områden är Burlöv, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala och Vellinge samt Flyinge i Eslöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.