Följ med när IVA-undersköterskan Ann-Louise Levau tittar tillbaka på den tuffa tiden på avdelningen under pandemin. Foto: Johanna Holstein/SVT

Pandemitröttheten: ”Det saknas 18 undersköterskor på golvet på iva”

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Ann-Louise Levau är skyddsombud för Kommunal på iva i Lund. Hon berättar att flera av hennes kollegor kämpar med trötthet och många är sjukskrivna efter en tuff arbetstid under pandemin.

– Vi undersköterskor är de som är närmst patienterna, vi är ”bed side” och det har varit ett tungt jobb, säger hon.

Salarna som en gång var fulla av patienter uppkopplade till respiratorer på rad står nu tomma. Försiktigt vågar personalen hoppas på att det inte blir någon ny våg.

Saknas undersköterskor

Samtidigt kämpar personalen med minnena och tröttheten från en lång period av tungt jobb, både fysiskt och psykiskt. Och det märks, både på att flera är sjukskrivna eller har hittat andra jobb.

– Det saknas 18 undersköterskor ”på fältet” just nu, säger skyddsombudet Ann-Louise Levau.

Det är en total sammanfattning av både tidigare pensionsavgångar, uppsägningar, studielediga och långtidssjuka.

– Min analys som skyddsombud är att det till stor del handlar om en trötthet efter pandemin.

”Sticker inte ut”

Enligt kommunikationsansvarig Magnus Aspegren på SUS i Lund så sticker dock inte sjukantalet ut jämfört med samma period tidigare år.

I klippet får du följa med in på uppvaket, där allvarligt sjuka covid-patienter tidigare vårdades, samt höra hur sjukhusledningen ser på saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.