Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det som förut var äldreboendet Önnebo i Önneköp har stått tomt i tre år. Foto: Jenny Lindeborg/SVT

Hyresavtal för tom lokal har kostat Hörby kommun 1,7 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det forna äldreboendet Önnebo i Hörby kommun har stått helt tomt i tre år. Det har hittills kostat 1,7 miljoner kronor i hyra för kommunen och efter kritik flaggar nu kommunledningen för att det ska öppnas som LSS-boende i maj.

Boendet Önnebo har varit en het politisk potatis sedan länge. När det stängdes som äldreboende 2017 blev det politisk strid om det skulle drivas vidare eller inte. Först togs ett beslut den 30 oktober 2017 om att driva det vidare i privat regi som LSS-boende. Sen den 23 november återremitterades ärendet av socialnämnden till kommunfullmäktige för ett förtydligande.

Politiskt beslut saknades

– Det finns inget politiskt beslut och inga pengar avsatta till driften, jag tycker det är bedrövligt att det slösas med pengar. Hyresavtalet som skrevs för ett år sedan ligger på åtta år plus två och det är 672 000 kronor om året, säger Hans Frank (L), kommunfullmäktigeledamot.

De två tidigare åren som Önnebo stått tomt har hyran legat på 500 000 om året. Sammanlagt blir det 1,7 miljoner som kommunen har betalat för något som inte använts.

Kommunalråd Cecilia Bladh in Zito (SD) skrev för ett år sen på det nya hyresavtalet för det tomma boendet. Hon ser inte att hon har ansvar för att pengarna rullar för något som kommunen inte använder.

– Att det inte har kommit igång har olika orsaker. Vi skulle ha öppnat i juni förra året men på grund av covid-19 blev det inte så, säger hon.

Hörby kommun har fått vite för att man inte har haft tillräckligt med LSS-boende, men nu flaggar kommunledningen för att det kommer att öppnas ett sådant i Önnebo i maj.

– Ja, jag fick till mig det från förvaltningen idag att det kommer att göra det, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer