Foto: Drago Prvulovic /TT

Hyresgäster i Malmö ”dubbelbeskattas”

Publicerad

Kommunledningen i Malmö vill plocka ut 95 miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget MKB. Pengarna ska användas till bostadssociala åtgärder.

I februari 2016 gjorde SVT Skåne ett reportage om att Malmö är den kommun i landet som tar ut mest vinstpengar ur det egna bostadsbolaget. Hyresgästföreningen rasade och talade om dubbelskattning av MKB:s hyresgäster.

I år vill Malmös kommunledning använda 95 miljoner kronor från MKB till bostadssociala åtgärder. Samtidigt vill MKB höja hyran, rapporterar Hem&Hyra.

Det planerade uttaget från MKB motsvarar, enligt tidningen, 330 kronor i månaden per lägenhet.

– Kommunen borde i stället höja skatten för alla invånare i kommunen, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen, till tidningen.

Förvånade hyresgäster

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) försvarar det planerade uttaget med att allmännyttan har ett uppdrag att ta bostadssocialt ansvar och att Malmö har bland de svåraste bostadsproblemen i landet.

När SVT besökte stadsdelen Segevång i Malmö i februari 2016 var det få som kände till att deras hyrespengar bland annat används till att bekosta hotellrum åt hemlösa.

Enligt lagen får en kommun använda en del av det egna bostadsbolagets vinst till helt andra ändamål.

Bolagen ska drivas enligt affärsmässiga principer med normala avkastningskrav. Det slås fast i Lagen om allmännyttiga kommunala aktiebolag, som trädde i kraft 1 januari 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer