Kvinna med långt hår står i ett tomt klassrum med rader av skrivbord och stolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se prefekten Jessica Abbott berätta om varför biologistudenterna vid Lunds universitet behöver flytta ur sina lokaler. Foto: Linnéa Nystrand/SVT

Hyrorna rusar från anslagen – universitetslokaler blir mindre

Publicerad

Landets universitet och högskolor brottas med ökade hyreskostnader och vid Lunds universitet är frustrationen över den statliga hyresmodellen via fastighetsbolaget Akademiska hus påtaglig.

Snart kommer stora delar av den undervisning och forskning som bedrivs i det så kallade biologihuset behöva flytta.

– Vi har fått ett stort glapp mellan hur mycket pengar vi får in och hur mycket vi måste betala för våra lokaler. Det finns en del frustration, säger Jessica Abbott, prefekt vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Följden blir att universitetets biologistudenter och personal till hösten kommer behöva samsas om det kvarvarande ekologihuset, något som skapar en frustration över den modell som hyresvärden Akademiska hus tillämpar.

Historiskt höga nivåer

Det statliga fastighetsbolaget har till uppdrag av regeringen att bedriva en marknadsmässig verksamhet och den vinst som genereras går tillbaka till statskassan. På så sätt går pengarna i omlopp och kan åter tilldelas lärosätena genom anslag.

I takt med en stigande inflation har hyrorna räknats upp till historiskt höga nivåer, vilket leder till upplevelser av att anslagen urholkas.

Enligt preliminära uppgifter från Universitetskanslersämbetet uppgick lärosätenas samlade lokalkostnader till 11,9 miljarder kronor 2024, vilket är en ökning med 0,5 miljarder kronor jämfört med 2023.

– Vi förstår frustrationen. Vår hyresmodell är inte helt synkad med de anslag som de får från staten. De har en viss eftersläpning och kanske inte heller ger full kompensation, säger Peter Anderson, finansdirektör vid Akademiska hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.