Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegången har pågått i fyra dagar och avslutas nu med slutpläderingar. Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Rättspsykiatrisk undersökning efter morden på Malmö latinskola

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra dagar avslutades i dag rättegången mot den 18-åring som åtalats för att ha mördat två lärare på Malmö latinskola i mars i år. 18-åringen har erkänt men om det blir fängelse eller vård kvarstår att se.

Under dagen hölls slutpläderingar där åklagare, målsägandebiträden och försvarsadvokat framförde vad de anser att straffet bör bli. 18-åringen lyssnade på vad som sades och begravde ansiktet i händerna, lutade sig över bordet och såg ut att gråta.

Även ett tiotal anhöriga till offren var på plats i rättegångssalen.

– Saknaden är bottenlös och den kommer vi att leva med resten av våra liv, sa en av de närstående under rättegången.

Större rättspsykiatarisk undersökning

Under rättegången beslutade man att en större rättspsykiatrisk undersökning ska göras för att avgöra om 18-åringen ska dömas till fängelsestraff eller vård.

Under sin slutplädering sammanfattade åklagaren Johanna Liljeblad vad som framkommit under de tre första rättegångsdagarna. Hon beskrev det som att 18-åringen hade utfört ett planerat dåd som drabbat helt oförberedda lärare.

– Det handlar om besinningslöst våld. Det går inte att föreställa sig den rädsla och dödsångest offren måste ha känt, sa åklagaren och använde ordet “vedervärdigt”.

Åklagaren menade att gärningarna inte kan bedömas som något annat än mord. Dom väntas komma den 29 augusti.

Texten uppdateras under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer