Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eivor Nilsson Foto: Henrik Nordell / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brutala valprånet: 27-årig man döms till fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen föll domen i det uppmärksammade rånet där sex valpar stals från en kennel utanför Kristianstad. En 27-årig man döms till fängelse i fem år för grovt rån. En 34-årig man frikänns från åtalet för grovt rån. Tre kvinnor dömdes för häleri.

I januari blev Eivor Nilsson överfallen, misshandlad och bestulen på sex golden retriever-valpar från kenneln i Önnestad utanför Kristianstad.

– Det här rånet var synnerligen rått. Eivor behöver fortfarande gå i terapi efter händelsen, säger rådman Ulf Ahlström på en presskonferens på Kristianstads tingsrätt.

Valparna såldes vidare under falskt namn och med förfalskade handlingar. Det ledde polisen de misstänkta gärningsmännen på spåren. Fem personer åtalades för händelsen.

”Vi kommer överklaga”

Under tisdagen meddelade tingsrätten i Kristianstad domen. En 27-åring döms till fängelse i fem år för grovt rån. Enligt domen finns det DNA-spår och positioneringar av en mobiltelefon som binder honom till platsen.

– Jag har talat med min klient och han är besviken på tingsrättens beskrivning av händelsen. Vi kommer att överklaga till hovrätten och min bedömning är att min klient där kommer att bli friad, säger Kristoffer Ståhl, 27-åringens advokat.

En 34-årig man frikänns från åtalet för grovt rån. Han är frigiven från häktet sedan två veckor tillbaka.

– Det var ett väntat domslut utifrån de brott han stod åtalad för. Han har inte befunnit sig på brottsplatsen, säger Rickard Fagerberg, advokat till 34-åringen.

Fem valpar återfunna

Tre andra kvinnor döms för häleri. En av kvinnorna var åtalad för medhjälp till grovt rån, men frikänns från den anklagelsen.

Valparna var tillsammans värda cirka 85 000 kronor. Fem av de sex valparna har hittats och kommit tillbaka till sin ägare.

Offret tilldöms 50 000 kronor i skadestånd.

– Jag hade hoppats på att de blev dömda, men tingsrätten får rätta sig efter de bevis som finns. Jag är glad att åtminstone en blev fast, säger kennelägaren Eivor Nilsson.

Hur mår du i dag?

– Det är bättre, men man få ta en bit i taget. I början var det hemskt, säger Eivor Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

valprån

Mer i ämnet