Listeriabakterier har upptäckts i ett parti importerad gorgonzolaost.
Osten heter Gorgonzola Italiensk Prelibato och varumärket är Ostexperten från Skånemejerier. Hela partiet är på elva kilo och har levererats till ICA Maxi i Kristianstad. Partier av senare datum har tagits tillbaka från affären.
De förpackningar som är drabbade är 18/10, 24/10, 28/10 och 7/11.
Skånemejerier rekommenderar att osten kastas eller lämnas tillbaka till affären.
Ytterligare provtagning har gjorts av det aktuella partiet.
Listeriabakterien dör vid upphettning till 72 grader.
Mer om listeriabakterier
Var förekommer dessa bakterier?
De förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och där sprida sig i lokalerna eller på maskiner, till exempel skärmaskiner. De kan därför finnas i många olika typer av livsmedel.
Hur blir bakterien farlig för oss?
Den här bakterien kan vara farlig främst för vissa grupper som äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida. Till skillnad från de flesta andra bakterier kan listeria växa i kylskåpstemperatur, men växer långsammare ju kallare det är. Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras länge i kylskåp och sedan äts utan att värmas upp, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, dessertostar och skivat smörgåspålägg.
Sjukdomstecken:
Man blir sjuk någon dag till några veckor efter att man har blivit smittad. Ibland dröjer det ännu längre. Efter en infektion kan personer med nedsatt immunförsvar och äldre drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten har uppskattats till cirka 20–30 procent. En gravid kvinna kan få lättare influensaliknande symtom. Om smittan förs över till fostret kan kvinnan få missfall eller föda ett sjukt barn. Detta är dock mycket ovanligt.
Så underviker man att bli sjuk:
Hetta upp maten till över +70°C, rakt igenom. Gravida och personer med nedsatt immunförsvar kan minska risken för att bli sjuka genom att undvika vissa livsmedel där bakterien kan finnas. Läs mer om kostråd för gravida i högerspalten.
Källa: Livsmedelsverket.