Foto: SVT

Idag avgörs striden om skyddsvallarna på Falsterbonäset

Uppdaterad
Publicerad

Idag avgörs en av Skånes och Sveriges största klimatstrider. Frågan gäller om det ska bli skyddsvallar runt Falsterbo och Skanör, eller inte. Mark-och miljödomstolen i Växjö meddelar sin dom klockan 10.00 på torsdagen.

Vallen eller muren på näset har utretts under sju år och är tänkt att byggas för att skydda de boende mot de väntade havsnivåhöjningarna som kan komma att översvämma tusentals fastigheter.

Om domstolen säger ja till Vellinge kommuns ansökan, kommer bebyggelsen att omgärdas av murar och vallar, som är upp till högst tre meter över havet och sju meter breda.

Många husägare kommer få sin utsikt förstörd eller få insyn i sina trädgårdar när människor kan promenera förbi uppe på vallen. Förslaget har därför väckt starka känslor.

Hav mot land

Bakgrunden är att havet höjer sig snabbare än landet i Skåne. Det innebär att Falsterbonäset när som helst kan drabbas av en enorm våg som kan översvämma stora delar av området. Det hände år 1872 och senast 2017 när vattennivån höjdes med 1,5 meter.

När den så kallade Backafloden 1872 svepte över näset var de materiella skadorna små eftersom husen var byggda på de högsta punkterna. Idag ligger exklusiva villor på rad precis i havsnivån.

Fastighetsbeståndet på näset är värderat till 70 miljarder kronor.

Unik dom kan visa väg

Flera fastighetsägare och golfklubbar har föreslagit en annan lösning, en längre och dyrare yttre vall längs hela kusten. Tanken med den är bland annat att då skulle även golfklubbarna skyddas.

Men en yttre vall har länsstyrelsen sagt nej till eftersom den skulle gå rakt igenom känsliga naturreservat.

Mark- och miljödomstolens dom om skyddsvallarna på Falsterbonäset väntas bli vägledande för andra kustkommuner i landet som också måste rusta sig mot havsnivåhöjningar och extremväder i spåren av klimatkrisen.

Om ansökan till mark- och miljödomstolen

Den 3 juli 2018 lämndade Vellinge kommun in en ansökan till mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt om tillstånd enligt miljöbalken.

Ansökan innefattar tillstånd till markavvattning för att utföra och upprätthålla översvämningsskydd samt för att reparera befintliga sanddyner på Falsterbohalvön i Vellinge kommun.

Dom i målet meddelas torsdagen den 7 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.