Ali Ibrahim har varit imam i området i 25 år och har en nära relation till familjen Krayem. Foto: SVT

Imamen om terrormisstänkte Osama: ”Han bara försvann”

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Osama Krayem växte upp i de centrala delarna i stadsdelen Rosengård i Malmö. Ali Ibrahim har varit imam i området i 25 år och har en nära relation till familjen Krayem. Han beskriver Osama som en helt vanlig kille.

Ibrahim beskriver den terrormisstänkte Osama Krayem som en pojke som stod väldigt nära sin bror och att han spelade mycket fotboll när han var mindre.

– Som liten var han en väldigt snäll pojke. Där var ingenting som visade att han var aggressiv eller dum eller gjorde något mot andra, säger Ali Ibrahim.

”Blyg kille”

Men så hände något. Många som SVT Nyheter Skåne har träffat och pratat med berättar om en lugn och blyg kille som plötsligt förändrades och försvann.

– Han var hos mamma och pappa, sen lämnade han dem en dag för att gå till en kompis och han kom inte tillbaka. Vad har hänt med Osama? En dag går, nästa dag går och sen finns inte Osama längre, säger Ali Ibrahim.

Sedan 23-åringen försvann har inte familjen inte haft någon kontakt med honom, enligt Ali Ibrahim.

Poserade med vapen och IS-flagga

I januari 2015 lade Osama Krayem upp flera bilder på sig själv på Facebook i kamouflagemönstrade kläder poserande med en automatkarbin. På en av bilderna, som tros vara tagen i den syriska staden Deir az-Zor, står han framför en IS-flagga. Han hade radikaliserats och anslutit sig till terrororganisationen Islamiska Staten.

Ingen vill prata

Nästan ingen SVT pratar med i Rosengård vill ställa upp med namn och bild. Man är rädd för vad som kan hända.

– Jag blev helt chockad när jag hörde att Osama hade gått med i Islamiska staten. Det är verkligen synd, för att han var en riktigt bra kille innan, säger en person.

– Man märkte att Osama hade förändrats för ett par år sedan. Han såg konstig ut och kändes mer religiös.

Terrorforskare varnade redan 2009

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp varnade man redan 2009 för radikalisering och källarmoskéer i den så kallade ”Rosengårdsrapporten”.  Man har också riktat skarp kritik till Malmö stad för att man länge inte hade någon plan för hur man skulle hantera radikalisering och våldsbejakande extremism.

En kritik som även Mona Sahlin riktar mot Malmö kommun på söndagen.

Reagerar starkt

I Rosengård reagerar flera som SVT pratar med starkt på att det var i just Rosengård som Osama Krayem växte upp.

– När man hör den här nyheten så blir jag riktigt bekymrad. Varför händer det i det här området? Vad har skolan, familjen, föreningar och andra egentligen gjort? frågar sig Ali Al Hasani, som själv har bott i Rosengård i över tjugo år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet