Foto: Emil Langvad/TT

Sexåtalade läraren i Lund inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen är första rättegångsdagen i målet där en lärare står åtalad, misstänkt för sexuellt ofredande av två barn på en skola i Lund. Samtidigt pågår en omfattande utredning hos Skolinspektionen om lärarens lämplighet.

Läraren anmäldes i våras för sexuellt ofredande av två elever. I ett av fallen har han erkänt, enligt åklagaren i målet.

Enligt åtalet ska han på ett otillbörligt sätt ha tagit på de båda flickorna, som var i 11-årsåldern när det hände. Skolinspektionen har också öppnat ett ärende om lärarens lämplighet och fått in många vittnesmål från tidigare elever.

– Det är mycket material i den här utredningen och vi måste titta på allting väldigt noggrant innan vi kan ta ställning till om vi ska göra en anmälan eller inte, säger Sofia Tidberg, jurist på Skolinspektionens rättsenhet.

Läs mer: ”Han bad mig följa med in i duschen”

Den åtalade läraren har varit anställd på flera skolor i Lunds kommun under många år men Skolinspektionen har ännu inte beslutat om de ska anmäla mannen till Lärarnas ansvarsnämnd.

– Där kan vi antingen yrka på att lärarlegitimationen ska återkallas eller så kan han tilldelas en varning, säger Sofia Tidberg.

Föräldrar kritiska

Många föräldrar med barn på skolan hade redan före anmälan reagerat på mannens uppträdande mot eleverna. Johan, en förälder vars barn inte utsatts för några ofredanden av läraren, var en av dem som reagerade:

– I efterhand känns det märkligt att såhär många människor har vistats runt den här läraren. Han har varit verksam inom en massa verksamheter som riktar sig till barn och att ingen har förstått att något har varit fel och inte vågat tänka tanken, säger Johan.

Anna Teresias barn har inte heller utsatts för sexuella ofredanden men tycker att skolans brustit:

– När polisanmälningarna gjordes så upplevde vi inte att skolan hanterade det på rätt sätt. Det verkade inte finnas bra rutiner för det. Vi har flyttat våra barn från skolan, säger hon.

Men kan det inte finnas risk för ryktesspridning, eller att man är fel ute?

– Det finns alltid en risk, rykten måste man vara försiktig med. Vi vill inte ha en situation där människor blir misstänkliggjorda eller anklagade för fruktansvärda saker, men det finns också en risk att man inte vågar höra, inte vågar se och inte vågar granska, säger Johan.

”Kan inte arbeta kvar”

Direkt efter polisanmälan stängdes läraren av från skolan. Kommunens skolchef Mats Jönsson skriver i ett mail till SVT Nyheter Skåne :

”När det gäller rutiner kring anmälan och krishantering så fungerade de väl i samband med de händelser som ägde rum i våras.”

Men han skriver också att skolledning och personal har genomfört ett arbete kring värdegrundsfrågor för att stärka personalens handlingsberedskap.

På frågan om vad som händer med läraren svarar skolchefen:

”Utifrån det vi vet idag ser vi inte att läraren kan arbeta kvar, men vi har en arbetsrättslig process att ta hänsyn till. Vi ber att få återkomma efter att dom meddelas.”

Rättegången påbörjas på fredagen i Lunds tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.