Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett 100-tal olagliga boenden har upptäckts i Malmö. Foto: SVT

Industrier och källare – bostäder åt utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Ett 100-tal misstänkt olovliga boenden har upptäckts i Malmö under de senaste två åren. Människor bor på madrasser i industrilokaler, källare och verkstäder.

– Det är mörkt och trångt och det saknas ofta möjligheter att sköta sin personliga hygien, berättar Caroline Tandefeldt, miljöinspektör.

På miljöinspektörernas bord ligger massor av bilder utströdda, samtliga visar ”bostäder” i Malmö.

– Här är ett sovloft ovanför en bilverkstad, berättar Caroline Tandefelt. Och här är ett garage där det bodde människor.

”Väldigt utsatta miljöer”

På bilderna syns också madrasser i en källare i ett flerfamiljshus och ett stökigt omklädningsrum i en industrilokal fullt med sängar. Ibland finns en toa i närheten, andra gånger saknas alla bekvämligheter.

– Det handlar om väldigt utsatta miljöer, konstaterar Caroline Tandefeldt.

Sen snart två år tillbaka samarbetar miljöinspektörerna med räddningstjänsten och stadsbyggnadskontoret vilket har lett till att betydligt fler olovliga boenden upptäckts.

31 förbjudna lokaler

Ofta är grannar som tipsar om att lokaler använts som bostäder.

– De märker att där lyser om kvällarna, eller att det rör sig människor där när arbetstiden är slut, säger Anton Stenlund, miljöinspektör.

När ett olovligt boende upptäckts kan det beläggas med förbud vilket innebär att om ägaren hyr ut det igen får hen betala böter. För närvarande är det 31 lokaler i Malmö som står på förbudslistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer